Carl Bjerkås Konstnär

Göteborgskonstnär född 1968.
Arbetar i olja, akvarell, kol, tusch, krita.

Sedan slutet av 1980-talet har jag målat hamn- och stadsmiljöer, främst från min hemstad Göteborg.
Jag har så länge jag kan minnas alltid älskat och varit fascinerad av hamnen: skeppsvarv, flytdockor, kranar, fartyg, broar, färjor som kommer och går...
I mina hamnmålningar arbetar jag med att lyfta fram själva hamnlivet med dess olika ljus, stämningar och vattenspeglingar - natt som dag och i skiftande årstider och väderlekar.  I mina stadsbilder målar jag gärna de gator jag själv rör mig på i vardagen, ofta i regn och skymning. Spårvagnens ljus speglar sig i den regnvåta asfalten, människor på väg. Stadens liv och rörelse.

HAMNMOTIV

I över tjugo år har jag nu åkt omkring i Göteborgs hamn med min lilla arbets- och målarbåt, från tidig vår till sen höst, för att finna inspiration till mina målningar. Från båten har jag upplevt, skissat och fotat de mest fantastiska och magiska hamnstämningar; ofta i tidig morgon, skymning, kväll, natt. Jag har kommit nära flytdockorna, fartygen, kranarna och broarna... Varit mitt i ljuset och vattenspeglingarna. På så sätt har jag verkligen kunnat hitta helt unika vinklar, sett från en båt. Men självklart finner jag också många av mina motiv från stadens kajer och höjder.

INRE HAMNEN

Till min stora sorg så försvinner nu mer och mer av de gamla, äkta och levande hamnmiljöerna i Göteborg, som har givit mig så mycket inspiration till mitt måleri genom åren. Men samtidigt så är jag långt ifrån färdig med mina hamnmotiv ännu. Jag har mängder av idéer, skisser och motiv till nya hamnmålningar. Målningar som bara måste målas! Det är ju allt jag upplevt, alla synintryck som jag har samlat på mig hela livet, som kommer till uttryck i mina målningar här och nu. Så i min värld och i min ateljé lever inre hamnen vidare.

YTTERHAMNEN

Samtidigt så kommer jag framöver med all säkerhet att fokusera allt mer på Göteborgs ytterhamn, containerhamnen. Där finner jag numera en hel del inspiration till nya hamnmålningar, ofta från min egen båt, och då gärna i skymnings- kvälls- eller nattljus. I ytterhamnen kan jag ibland, om jag har tur, vid rätt tider, få uppleva en levande hamn med fartyg som kommer och går, kranar som rör sig och fascinerande ljusförhållanden. Verkligen något som ger mig lust att måla!

STADSMOTIV

I alla år har jag också målat stadsmotiv, mina Göteborgsmotiv, i lika stor utsträckning som hamnmotiv. Jag har alltid varit fascinerad av själva vardagslivet och det vill jag lyfta fram i mitt måleri. Stadens liv, regnvåta gator och torg, hus, fasader, spårvagnar, bilar, människor, folklivet... Jag målar stadens ljus, stämningar, reflexer och speglingar. Mina stadsmålningar handlar ofta om olika typer av skymnings- och kvällsljus i kombination med stadens liv och rörelse.

ATELJÉN OCH MOTIVJAKT

Från min ateljé i centrala Göteborg har jag nära till mina motiv. Jag promenerar eller cyklar ofta omkring i hamnen och staden med skissblock och kamera på jakt efter nya motiv, vinklar och ljusförhållanden. Sedan tillbaka till ateljén för att fortsätta utveckla skisser och idéer till färdiga målningar. Ofta återkommer jag till mer eller mindre samma plats – i upprepningen finner jag alltid något nytt.

MÅLERIET

För mig är alltid själva måleriet det viktigaste. Genom de starka intrycken och minnena återskapar och tolkar jag det jag sett och upplevt. Jag utvecklar och förenklar. Övar, övar, övar...
Jag vill måla svåra och utmanande ljusförhållanden: gryning, sol, disljus, blå timmen, skymning, natt... Rörelser i vattnet, både tyngd och lätthet. Fånga platsens karaktär, stadspulsen, människor på väg... Lyfta fram det vackra i vardagslivet. Det är vad jag vill med min konst och mitt måleri.


SEPARATUTSTÄLLNINGAR I URVAL

2018 Galleri Backlund, Göteborg
2016 Bjerkås Ateljé, Göteborg
2014 Bjerkås Ateljé, Göteborg
2013 Bjerkås Ateljé, Göteborg
2012 DOK 5000, Odense Danmark
2011 Galleri Scandinavia, Göteborg
2010 Galleri Oliven, Göteborg
2009 Bjerkås Ateljé, Göteborg
2008 Bjerkås Ateljé, Göteborg
2007 Galleri Viktoria, Göteborg
2007 Bjerkås Ateljé, Göteborg
2006 Maritiman, Göteborg
2006 Sjöfartsmuseet, Göteborg
2005 Galleri VH, Göteborg
2004 Galleri VH, Göteborg
2003 Galleri VH, Göteborg
2001 Le Village, Göteborg
1999 Fiskemuséet, Hönö
1998 Palace, Fürstenbergska Salongerna, Göteborg
1997 Galleri VH, Göteborg
1996 Saab, Trollhättan
1995 Galleri VH, Göteborg
1994 Galleri VH, Göteborg
1992 Galleri VH, Göteborg
1991 Svanesund, Orust
1989 Galleri VH, Göteborg
1988 Galleri VH, Göteborg
1987 Galleri VH, Göteborg
1986 Galleri Bing, Kungsbacka

SAMLINGSUTSTÄLLNINGAR M.M.

2016  Galleri Backlund, Göteborg
2016  Oscar & den Lille, Göteborg
2012  Blå Timmen, Bjerkås Ateljé, Göteborg
2009  Hindås kulturfestival
2007  Nordhems Konst & Showroom, Göteborg
2007  Galleri Viktoria, Göteborg
2004  Barken Viking, Göteborg
2003  Röda Sten, Göteborg
1990  Riksdagshuset, Stockholm
1990  Arbetslivsfonden, Göteborg

REPRESENTERAD BL.A. PÅ

• Göteborgs Hamn (Göteborgs Stad)
• Sjöfartsmuseet, Göteborg
• Göteborg Energi (Göteborgs Stad)
• Ölrepubliken, Göteborg
• Masthugget Familjeläkare och BVC, Göteborg
• ELU, Göteborg
• Dockyard hotel, Göteborg
• Privata samlingar och företag i bl.a. Sverige,
Danmark, Tyskland, Italien, Frankrike, USA

STUDIE- OCH MÅLARRESOR

Danmark, Italien, Portugal, Frankrike,
Spanien, Tyskland

Bild: Ida Gudmundsson